Losowe filmy
Otwarcie Kompleksu Sportowego w Jaszczowie - przecięcie wstęgi



Noc Świętojańska 2013 - Jaszczów (Dni Milejowa 2013)






Artykuły: Produkty Lokalne
Kulebiak generałowej Kickiej

Kolejny smaczny wyrób wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych tym razem pochodzący z okolic Jaszczowa. Kulebiak to ciasto upieczone ciasto drożdżowe w formie strucla o lekko błyszczącej skórce przyrządzane z farszem. Specjał mający korzenie w kuchni słowiańskiej. Pomimo słowiańskiego pochodzenia kulebiaka, jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego – kohlgeback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalny starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem: z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo, gotowanych ryb.



Miodownik z Jaszczowa

W dniu 28 marca 2011 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze został wpisany Miodownik z Jaszczowa. Jest to ciasto upieczone w wąskiej foremce o lekko błyszczącej skórce zabarwionej na brązowo z wyczuwalną nutą miodu.

Login: Hasło: Zapamiętac: Zarejestruj się | Odzyskaj hasło!
Copyrights © Stowarzyszenie Turystyki Aktywnej nad Wieprzem