Kulebiak generałowej Kickiej
Kolejny smaczny wyrób wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych tym razem pochodzący z okolic Jaszczowa. Kulebiak to ciasto upieczone ciasto drożdżowe w formie strucla o lekko błyszczącej skórce przyrządzane z farszem. Specjał mający korzenie w kuchni słowiańskiej. Pomimo słowiańskiego pochodzenia kulebiaka, jego nazwa została najprawdopodobniej zaczerpnięta od słowa niemieckiego – kohlgeback, co oznacza ciasto nadziewane kapustą. Oryginalny starorosyjski kulebiak był przygotowywany wyłącznie z ciasta drożdżowego i nadziewany farszem: z kaszy gryczanej, kapusty, jajek na twardo, gotowanych ryb.
Miodownik z Jaszczowa
W dniu 28 marca 2011 roku na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze został wpisany Miodownik z Jaszczowa. Jest to ciasto upieczone w wąskiej foremce o lekko błyszczącej skórce zabarwionej na brązowo z wyczuwalną nutą miodu.
|